dinsdag 28 mei 2013

Dat is lef! #3 Nieuw Thialf in Almere?

Elke week ga ik schrijven over actuele gebeurtenissen waarin een persoon of organisatie (naar mijn mening) lef toont. Waarom wordt er lef getoond? Wat zijn de risico’s? 

Deze week: het nieuwe Thialf krijgt de naam Icedome en komt in Almere.

In een uitgelekt rapport van de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF blijkt dat een hypermodern topsport- en recreatiecomplex begroot wordt op 183 miljoen euro en komt te staan in Almere, Flevoland. Waarom is dat lef? Thialf in Heerenveen is op dit moment internationaal zo’n beetje het meest uitgewoonde schaatsstadion.

Friesland legt hier zich echter niet zomaar bij neer. Ze blijven zich sterk maken voor Heerenveen als toplocatie voor het schaatsen van Nederland, Europa en de Wereld. Daarnaast heeft deze provincie al 50 miljoen klaarliggen voor het nieuwe Thialf. Almere nog geen cent. Toch blijkt Almere de beste optie financieel te zijn en dat is dan ook de reden van verplaatsing.
  
Is het wel terecht dat Friesland zich druk maakt hierom? Schaatsen is wintersport nummer één in Nederland. Ja Nederland, niet alleen van Friesland. Het is wel zo dat veel topschaatsers uit het hoge noorden komen. Sven Kramer heeft het volgende te zeggen: "Ik ben een kind van Thialf, maar het is goed voor het schaatsen als er een hypermodern stadion komt. Als Fries ben ik blij als het in Heerenveen blijft, maar ik ben ook blij als het in Almere is."

Na al de ophef was het lef ver te zoeken bij de KNSB. Ze besluiten een nieuw overleg te starten. De beslissing wordt in plaats van 28 mei pas 15 augustus genomen.

Ik, als half-Fries, gun de Friezen het nieuwe Thialf. Zij laten zien (onder andere door 50 miljoen klaar te leggen) dat ze maar al te graag willen investeren in een vernieuwd schaatsstadion en ook op de kaart willen blijven staan als schaatsmekka.

Wat vinden jullie? Het nieuwe Thialf in Friesland of Flevoland? 

Bronnen: NU, Volkskrant, x 

7 opmerkingen:

 1. Interessant. Ik ben er helemaal niet mee bekend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het wel moeilijk te verkopen dat almere een betere financiele optie is als zij daar nog geen reserves hebben opgebouwd. Wel ben ik het eens met kramer, goede faciliteiten zorgen voor een groei van de sport. Waar die ook plaats vindt. Ik ben benieuwd wat er uit eindelijk besloten wordt! Ow en ja ik vind het super veel kef dat friesland er zo tegen aan lobbyt en de media op zoekt!

  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja... schaatsen is leuk, maar niet als topsport.
  Eigenlijk is Nederland zo'n beetje het enige land die er actief aan mee doet, daarom winnen we ook zo vaak. Iets waar ik eigenlijk best van baal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind dat als ze het klaar hebben liggen ze het wel verdienen.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, dat moeten ze zelf weten.
  Ik houd mij er niet zo met bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou me er eigenlijk helemaal niet mee bezig ;)

  BeantwoordenVerwijderen